Vruć pas i drugi eseji Vojislav Despotov

ISBN:

Published: 2003

Hardcover

444 pages


Description

Vruć pas i drugi eseji  by  Vojislav Despotov

Vruć pas i drugi eseji by Vojislav Despotov
2003 | Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, RTF | 444 pages | ISBN: | 10.77 Mb

Knjiga Vojislava Despotova Vruć pas i drugi eseji, drugi tom Izabranih dela, objavljena je nedavno u izdanju biblioteke Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina. Priređivač i pisac pogovora je Gojko Božović. U prvom delu knjige nalaze se eseji iz knjigeMoreKnjiga Vojislava Despotova Vruć pas i drugi eseji, drugi tom Izabranih dela, objavljena je nedavno u izdanju biblioteke Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina. Priređivač i pisac pogovora je Gojko Božović. U prvom delu knjige nalaze se eseji iz knjige Vruć pas, objavljene 1985. u izdanju Matice srpske, dok drugi deo knjige donosi eseje objavljene tokom 80-tih i 90-tih u periodici, predgovore i pogovore, kao i neke eseje iz zaostavštine.

Najznačajnija celina u drugom delu knjige je serija Konac dvadesetog veka, objavljeni u Letopisu Matice srpske od 1982. do 1985. godine.Eseji Vruć pas u podnaslovu imaju niknejm Avanturstički eseji, te predstavljaju literarni on the road po evropskim i američkim prostorima modernosti. Konac dvadesetog veka daju zanimljiv uvid u kraj neočekivanog doba, dok Poezija na satelitu promišljaju poziciju poezije, kao i književno jugoslovenstvo.Vojislav Despotov (1950-200 ) imao je neutaživu potrebu da prekorači granicu modernosti zatečene u literaturi.

I u poeziji, prozi i esejistici uvek je pomerao poetičke granice. NJegov jezik bio je mobilan, i on je bio taj neočekivan čovek srpske književnosti, uvek spreman da preokrene i preobrazi zatečena poetička rešenja. On je prvi srpski pesnik koji je, već početkom 80-tih, govorio o kraju 20. veka. Već tada se, prema rečima Gojka Božovića, nametnuo kao pisac koji ume da provocira zatečena savremena civilizacijska pitanja.Njegovi eseji govore o homo-mutantu koji se u našem vremenu promenio toliko da više uopšte ne odgovara tradicijskim očekivanjima koja imamo pod pritiskom zatečenog humanističkog idealizma.

Vojislav Despotov je video da se tu dogodilo nešto kardinalno novo i drugačije, i o tome je svedočio na način koji je upečatljiv, zanimljiv i nov u savremenoj srpskoj književnosti.Enter answer

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Vruć pas i drugi eseji":


wholeapproachforums.com

©2009-2015 | DMCA | Contact us